Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2007 14:45 - Кмет? Е па такова живоно нЕма
Автор: omerga Категория: Политика   
Прочетен: 4212 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2007 12:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера прочетох за едно социологическо проучване, според което Бойко Борисов ще спечели София още на първи тур на местните избори. Питам се: защо?

Обяснявам си неговата популярност и защо стана кмет, въпреки че според своята същност това явление трябваше да отговаря на принципа "всяко чудо за три дни": тъмен балкански субект, с плоско мислене, физичека сила и цинично поведение; не говори много - гледа лошо; употребата на езика е максимално опростена - служи си изклютелно с прости изречения с доста тежък глас и внушение за непоклатимост. Софиянци решиха, че тази комбинация е печеливша, защото бяха сигурни, че с влизането си в кметството Бойко Борисов ще тресне юмрука си здраво  о масата и  ще  вдигне цялата администрация във въздуха. Впечатлението, че маниерът му на говорене, в частта си на непоклатимостта и тежкия тон, ще се пренесе върху работата му беше масово: нещата са доста прости, той винаги има последната дума, всява страх и се смее последен. Всъщност количеството на говорене и присъствието му в публичното пространсто е обатнопропорционално на извършената дейност. Това беше така още когато беше главен секретар на МВР. Явно Бойко Борисов бързо е усетил тъкната червена линия между
чутото и проученото, или знаенето, която много рядко, ако изобщо някога, бива прекрачена от гражданина. На него (гражданина) му е достатъчно да чуе нещо, макар и то да противоречи на опита му, за да забрави критическата мисъл.

Няма да коментираме за каква липса на елементарна политическа култура или просто заинтересованост говори този избор. Той е напълно лишен от политическо основание: Бойко Борисов има имидж и фенове, а не политически позиции и електорат. Разбира се обаче, както казахме по-горе, такива неща се случват, но въпросът тук е свързан със софиянци, които явно не желаят (или не разбират необходимостта от) действащ кмет. В края на мандата и в разгара на кампанията на Бойко Борисов проблемите на София са си все същите. Той не успя да се справи с нито една от аномалиите в столицата. Дупките са си дупки, кампанията около Царигадско шосе се оказа пълен провал, боклукът остава с неясна съдба, паркирането и движението в града са отчайващи, строителството битува в една твърде слабо дефинирана хаотична система, която заплашва да погребе столицата под
тонове бетон, стъкло и метал. Тези проблеми са не само много, но са и доста сериозни и очевидни. Те далеч не са нещо, което може да се замаже с добър РR по време на кампания. Няма софиянец, който всекидневно да не се сблъсква с какви ли не абсурди. Животът на гражданина на София е крайно затруднен и това не може да се подмине незабелязано. Единствено някои градинки в центъра са придобили някакъв що-годе приличен вид. Това е защото кметът изнуди няколко банки да се грижат за тях, от което той много се гордее, явно несъзнавайки факта, че софиянци си плащат данъците и е задължение на общината да поддържа въпросните градинки с именно тези средства. Защо аз да плащам данъци, щом поддръжката на София се поема от друг? Впрочем, не на София: само на градинките – София очевидно й липсва каквато и да е поддръжка. За какво всъщност се харчат моите пари? Някой управлява ли ги изобщо?

Разбира се, тези въпроси не се поставят на вниманието на кмета,  защото те не са негова работа. Още преди около година той заяви, че е дал едно единствено обещание на софиянци: да запълни една конкретна дупка и той го е направил. Дейността му от там нататък се диктува единствено от неговото благоволение: мо"а да копам, мо"а и да не копам. Тази дупка бележи началото и края на неговите отговрности и задължения към София и софиянци. Благдарение на това, понеже на практика няма рабта, Бойко Борисов има премного (работно!?) свободно време, в което може да обикаля страната и да си строи партията. Това поведение е не само цинично, но и обидно. Защо гражданите не реагират на неподправеното, лишено от всякакво приличие и кристално ясното унижение е доста тревожен въпрос. Казват: ми да, то това си  е вярно: той нищо друго не е  обещавал. Такава степен на липса на себеуважение и достойнство е срамно.

Разира се, технически е така, кметът официално не е поемал други отговорности пред софиянци. Но действително ли са го избрали съзнавайки неговото намерение да не работи? Да не говорим, че това се случва в ситуация на тежка криза в града. Ако това е вярно, как изобщо софиянци си представят институцията на кмета и какви очаквания имат от нея и града като цяло? Изобщо, как си представят поведението на човек, назначен на каквато и да било работа? Ако не, как може с такава лекота да се примиряваме с липсата на каквото  да било функциониране на кмета, та отгоре на всичко да го избираме категорчно, с радост още на първи тур? На кое отгоре?

Може би наистина София трябва да се блокира (това ще стане до две години ако не се вземат мерки за колите), та гражданите на този град да се сетят, че те имат права. Те дори си плащат за тези права. Може би най-важното право, което имаме като граждани е да живеем в цивилизован град, управляван от отговорна и функционираща администрация, контролирана от същите тези граждани. Нещо повече: ние сме задължени да упражняваме и изискваме това право!



Тагове:   нема,   кмет,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zari - Харесах постинга Ви и го прочетох на няколко души
16.09.2007 15:25
Констатация след това на поставения от Вас въпрос: апатия и натрупан страх!
Уви, дълго за обяснение!
цитирай
2. thomas - Само че кой?
16.09.2007 15:35
Въпросът е има ли кой ДРУГ да ни "достави" това, на което имаме право, по по-успешен начин. Мисля, че очевидният отговор е НЕ. Добър или лош, със светъл или тъмен произход, Бойко Борисов е ЛИЧНОСТ. Енергичен, открит и прям. Трудно можете да посочите кой от останалите кандидати го превъзхожда в уменията да каже ясно какво смята на направи и как смята да го постигне.

Между другото, това с правата е ОТНОСИТЕЛНО, защото като сме 2 милиона на площ, на която в Щатите живеят нормално 100,000 души, то няма как всички да могат да си ползват правата, без с това да нарушават правата на ДРУГИ. Или ще трябва на някои да се отнеме правото да живеят в София (невъзможно през 2007), или ще трябва на някой да се отнеме правото да си кара колата в центъра (или пък да бъде рекетиран да плаща, за да го прави в по-приятна обстановка), или ще се нарушават правата на всички ни да дишаме чист въздух и да можем да се радваме на тишина дори и в най-тихите часове на денонощието.
цитирай
3. kpuc - Има кой!
16.09.2007 15:42
@thomas

"Трудно можете да посочите кой от останалите кандидати го превъзхожда в уменията да каже ясно какво смята на направи и как смята да го постигне."

Въпроса не е в приказките, които Бойко Методиев е усвоил до съвършенство по време на вече шестгодишната си медийна кампания по bTV. Нужен е мениджър - човек, който ще стартира процедура за завод за изгаряне на боклука, а не медиен герой, който мисли как да се намърда за премиер.

"Или ще трябва на някои да се отнеме правото да живеят в София (невъзможно през 2007), или ще трябва на някой да се отнеме правото да си кара колата в центъра (или пък да бъде рекетиран да плаща, за да го прави в по-приятна обстановка)"

Или ще се построи най-после метрото, което трябваше да е готово тази есен и най-после ще се приеме общ градоустройствен план.
цитирай
4. omerga - thomas
16.09.2007 16:16
Ню Йорк е с площ около 800-900кв.км, на които живеят 8.2 милиона души. Това е малко над 10000 души на кв.км. Гъстотата на населението в София към края на 2000 г. е била 909,1 души на км².

А аргументът 'няма как' и 'няма кой' е просто абсурден. Дай тогава да премахнем институцията кмет, а като сме тръгнали в тая посока, направо да премахнем и държавата, понеже и там все няма кой и няма как. Такова поведение е срамно за общество, което претендира да е гражданско в държава, която е член на ЕС
цитирай
5. thomas - Чудесни планове
16.09.2007 16:26
А някой от мениджърите виждаш ли как ще го направи? Впрочем ако това е опит да се пробута нелицеприятния Мартин Заимов - няма да проработи - не и в този град, не и през тази година. Няма дори да се доближи до втори шанс, камо ли да пробие. Не вдъхва доверие. Няма излъчване. Създава усещане или за лошо ченге, или за престъпник с бяла якичка. Съжалявам, че е така, но е така!

За метрото... Ех, мечти! Толкова хубави метра съм виждал. Но нашето нещо не го виждам. Не и по начина, по който е подкарано. Една линия за 40 години. А трябва мрежа, не само една линия! Има нещо тотално сбъркано в цялата работа - не знам какво е точно, но усещам как не се получава. След като е толкова скъпо и бавно да се прави под земята - да го направят в небето - така е и Банкок, така видях, че е и в Чикаго. Може би това е пътят и за нас. Но ако метрото не насити града с мрежа от линии, и ако не бъде подкрепено с редовен и чист трамваен, тролейбусен и автобусен транспорт, то няма да накара хората да слязат от колите! А пък за да има някога качествен градски транспорт, трябва да почне да се ПЛАЩА за него. Според мен е достатъчно малка част от оборота на моловете, заведенията и търговците на цигари и алкохол да се пренасочи към билети, и това ще стане възможно. Но засега и това е илюзия...
цитирай
6. sparhawk - разходете се
16.09.2007 22:13
вечер край НДК, погледнете светещите, красиви фонтани, доближете се до тях - усетете как водата ви пръска и погледнайте малко хубавата гледка.
След това идете до Борисовата, погледнете как се прави езерото Ариана, разгледайте вече готовите лодки, само чакащи водата, за да тръгнат.
Подир това се разходете из близката горичка и докато стъпвате, забележете, че добри хора са сложили по пътечките камъчета, та човек като стъпва да не става свиня.
Сетне си помислете преди Бойко имаше ли ги тия неща?
цитирай
7. tsbotev - Томасе,
16.09.2007 22:59
Ти с какво точно мислииш?
И за какво се бориш?
За sparhawk да не говорим. Ако това е успех, то най-добре е София да няма кмет.
цитирай
8. tsbotev - Томасе,
16.09.2007 22:59
Ти с какво точно мислииш?
И за какво се бориш?
За sparhawk да не говорим. Ако това е успех, то най-добре е София да няма кмет.
цитирай
9. tsbotev - Томасе,
16.09.2007 22:59
Ти с какво точно мислииш?
И за какво се бориш?
За sparhawk да не говорим. Ако това е успех, то най-добре е София да няма кмет.
цитирай
10. thomas - Не се боря. Констатирам.
16.09.2007 23:00
Наблюдавам и виждам ясно какво ще стане. Нещо против, че умея?
цитирай
11. sparhawk - До тсботев
16.09.2007 23:24
Е ти какво искаш. Да покрие с гевречета дърветата, а помежду тях да текат реки от мляко и мед. Като падне гевречето, само да омекне и да доплува до софиянеца, който да го хапне, опрян на МОЛ от палачинки с шоколад.
цитирай
12. mph - Много ми хареса sparhawk
17.09.2007 10:15
Хареса ми за чакащите водата лодки. Нещо като "Направих ви басейн, пък като се научите да плувате ще ви пусна и вода."
цитирай
13. sparhawk - днес пускат водата
17.09.2007 11:27
от 12.00ч :)
цитирай
14. july26 - С въпросите,които задаваш,и с констатацията относно личните качества на въпросният човек,спечелил доверието на Софиянци
17.09.2007 13:37
мисля,че сам си отговаряш...
В смисъл,кмета е такъв,какъвто софиянци,или поне болшинството от гласувалите,си харесват.
Тоест,не очаквай от хора с ниски критерии за каквото и да било,да разсъждават като теб...
поне според мен,задавайки си токива въпроси,си с критерии поне с ниво по-високи от масата наоколо.
Не само за София,за цялата страна важи това,за което говориш,и за което по подобен начин и аз съм писал.
Вълнуват ме тези неща,не виждам как скоро ще се промени манталитета и на тези,които избираме,и на тези ,които избират
Единият от начините,задължително гласуване,но явно и това не е панацея.
Та ...ще се радваме и на малкото,което се прави,или поне така ни се обяснява,ще вярваме,че нещата ще се оправят,или поне ще се правим.
Докато един ден прогледнем и изтрезнеем от цялата заливаща ни действителност и решим,че е нужно да я променим.
Само че аз и ти мислим така, а ние очевидно не сме мнозинство......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: omerga
Категория: Други
Прочетен: 100779
Постинги: 26
Коментари: 122
Гласове: 365
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930