Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2007 13:21 - За (не)парка Странджа..
Автор: omerga Категория: Други   
Прочетен: 1605 Коментари: 2 Гласове:
0



Кой знае  колко вече се е изписало по тоя въпрос в и извън блоговото пространство..  Нищо ново няма да кажа, положително и никого няма да трогна с възмущението си, но няма как да не го изкажа.

Не съм много запозната, защото до сега не съм имала нерви да изчета докрай дори една статия по въпроса. Такава простотия дори в България не съм си представяла, че може да се случи. Четейки някоя статия такива тръпки ме попиват, такива агресии ме обхващат, че захвърлям вестника и не знам на кое да се чудя повече: на внезапните картини в главата ми, свързани с колене и бесене (аз съм си миролюбиво същетво все пак) или на безмерната наглост, непреодолимата липса на сиво вещество, на алчността, простотията и т.н населяваща главите на 1бр. кмет, 2 бр. съдии, някаква си фирма Краш2000  и кой знае колко чиновници. Впрочем на Краш няма какво да се сърдя. Те Искат. това им е работата. Добре, ама те не са виновни за това, виновен е този, който позволява. Ако едно дете иска да скочи от 10тия етаж, за да провери дали може да лети, разбира се, че няма да се сърдим на него, ами на мяйка му, която му е позолила да го стори.

Въпросът тук е, че има органи, институции, лица и прочее, чиято единствена функция е регулация. Тази регулираща функция (в един идеален.. не, не идеален, само по назапад свят) се стреми да постигне и поддържа баланс в обществото, държавата и, затаете дъх, дори да опазва екосистемата от време на време. Ние например си имаме едно министерство с гръмкото име "На околната среда и водите", както и едно друго "На земеделието и горите". Даже си имаме и "На регионалното развитие и благоустройство". Човек би казал, че си имаме достатъчно органи, които да пазят горите, водите, земеделските земи, та даже и се грижат за благоустройството. Впрочем може би последното се занимава само с благоустроените сгради и комплекси, докато другите не влизат в неговата компетенция. Така излиза, защото в България се пръкнаха грозни, безсмислени строежи като гъби на всек километър, а това Министерство се дъри сякаш това не е негова работа. Явно естетическите възприятия на този чувствителен орган са толкова засегнати, че единственият начин да оцелее е да отвръща насълзени очи и да се преструва, че нищо не се е случило. Милото то.

Как става така, че министерство на гори, води, околни среди и т.н прави така, че същите тези гори и тази околна среда да се заличи от лицето на земята? Каква е стратегията тук? От друга страна, действително в имената на министерствата не се казва изрично, че тяхната работа е свързана със опазването на околната среда, това е само наше интуитивно предположение. Може би те се стремят, както всяка държавна институция прави по дефиниция, да си ограничи работата. Демек, ако Министерството на горите помогне на 3ти лица да изсекат въпросните, то същото това министерство няма да отговаря вече за гори, ами например за дръвчетата, останали в някои по-големи градове. Това си е умно. А да носиш отговорност и да регулираш, следиш 100-200 дръвчета си е далеч по-лесно: знаете ли само колко допълнително време за кафета, цигари, обеди, ваканции ще донесе това за преуморените ни чиновници? А?
 
И това съм склонна да разбера: чиновниците с стремят да благоустроят своя работен ден. И тук идва ролята на гражданският сектор. Това сме ние, това са разни НПОта и други относително (по-) разумни същества. Излиза, че единственият "орган" с потенциал да регулира разумно разни неща сме ние. Но ни липсва нещо, което институциите владеят до съвършенство: непоклатима организираност, която твърдо отстоява своите позиции. Това е решаващо и в тоя ред на мисли може би е време да започнем да мислим, вместо да цъкаме на по ракийка и да предприемаме някакви конструктивни действия, вместо да си чоплим носовете пред телевизора, вайкайки се и псувайки навред, или да пишем по своите блогове, сякаш нещо ще се промени понеже аз или вие имате някакво мнение. Много важно.

Защото, както се казва, врагът не спи и докато ние си стоим пред компютърите, телевизорите и на софрата, хората бачкат,Действат: секат, сроят, градят, копаят. А след това няма да има никакво връщане назад и даже мърморенето ни ще е напълно безпредметно. Ще ни остане само да си book-нем една почивка на прИмоция в най-новия, най-модерния, най-SPA комплекса на самия плаж, понеже друго няма да има. И плаж няма да има. Морето ще си го гледаме или от някой балкон под луксозен чадър или от охраняемия паркинг, пълен с добре подредени скъпи коли.


Тагове:   Странджа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Чудесен постинг.
08.07.2007 01:29
Много добре си го написала. явно имаш талант за такива неща. Да пишеш оригинално.
Това си е самата истина. Никой от тези, които имат правомощия - Мин. съвет, парламент, агенции и т.н., не го интересува. Или още по-зле, интересува ги в обратния смисъл - да изкарат някой лев, от разрешителните, които дават или позволяват да бъдат давани. Това е подобно на онази глупост, дето разрешиха още няколко месеца да се строи по морето. Докато се построи всичко навсякъде и тогав сигурно вече ще забранят строителството.
Истината е такава: просто едни хора искат да приберат едни пари. Хората са ясни, парите е ясно откъде идват. А народът продължава да спи.
Е, докато спи народът, естветвено, че тези там ще правят пари. Това е. Може и по-дълбоко да се бръкне в проблема, но няма смисъл.
Всичко е ясно.
цитирай
2. omerga - Хаха
08.07.2007 14:06
Да, онова за 3те месеца на морето много ме забавлява. Предишният ми пост е за това:)
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: omerga
Категория: Други
Прочетен: 100774
Постинги: 26
Коментари: 122
Гласове: 365
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930